Не влиза в задълженията на Европейската централна банка (ЕЦБ) да

...
 Не влиза в задълженията на Европейската централна банка (ЕЦБ) да
Коментари Харесай

Драги: Не е работа на ЕЦБ да регулира биткойна

 Не влиза в отговорностите на Европейската централна банка (ЕЦБ) да контролира търговията с биткойни. Това съобщи шефът на финансовата институция Марио Драги, като още веднъж насочи предизвестие за съществуващите опасности, свързани с волатилната валута.
Все повече нарастват апелите управляващите, в това число и централните банки, да упражнят надзор върху пазара на цифрови валути, който означи доста придвижване на цените, в това число и мощно обезценяване на редица криптовалути.

Според Драги обаче възбраната или регулирането на този тип разплащателни средства не влиза в отговорностите на ЕЦБ, показва Ройтерс.

„ Мнозина от вас разгласиха въпроси за това дали ЕЦБ ще забрани биткойна или ще го контролира... Трябва да кажа, че не е отговорност на ЕЦБ да прави това “, съобщи той във видео, в което дава отговор на въпроси на жители.

 

На запитване по отношение на покупка на криптовалутата президентът на банката уточни, че самият той би „ помислил върху това деликатно “. Директорът също по този начин напомни, че цената на цифровата валута отбелязва доста по-големи съмнения от тази на еврото, припомняйки, че криптовалутите не са подкрепени от нито една финансова институция.

Драги добави още, че технологията блокчейн, която е в основата на биткойна, е „ много обещаваща “ и упованията са от нея да има „ доста изгоди “, в това число и в региона на заплащанията.

Въпреки това той предизвести, че сега тя към момента не е задоволително сигурна, с цел да може да се употребява от централните банки.

„ Ние сме мощно заинтересувани от тази технология, само че тя към момента не е задоволително сигурна за централните банки и затова би трябвало да я разгледаме и проучим “ по-обстойно, съобщи той.

ЕЦБ, както и Японската централна банка, учат благоприятни условия за потреблението на блокчейн технологията към този момент съвсем година, като през септември оповестиха, че са постигнали „ обещаващи резултати “, само че не са взели дефинитивно решение за практическата й приложимост.

Позиция, сходна с тази на Драги, изрази и президентът на Световната банка Джим Йон Ким , съгласно който криптовалутите припомнят скица „ Понци “. „ Все още не е ясно какво ще стане от това “, сподели той по отношение на цифровите валути.

Очаква се цифровите валути да станат тематика на разискванията сред ръководителите на някои от най-големите централни банки по време на срещата им във формат Г-20, която ще се организира през март в Буенос Айрес.
По публикацията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР